fbpx

Какво представлява термопомпата?

В днешните времена, когато екологичните изисквания са значително по-високи, отопляването с термопомпа се превръща в най-добрата алтернатива. Методът е най-щадящият за околната среда, предпочитан пред инсталациите, работещи на дърва и въглища. За да научите предимствата на отоплението с термопомпа, трябва да се запознаете и с нейното функциониране.

Това е климатично устройство, чиято задача е да прехвърля топлинна енергия на различни места. Термопомпата е изключително функционална и може да служи както за отопление, така и за охлаждане. Климатичната машина доставя топлинната енергия, там, където желаете. Може да я използвате за пренос на топлина в или извън различните помещения.

Впрочем термопомпени системи са и хладилникът, и климатикът. Устройството може да се използва за битови нужди, бизнес сгради и обществени учреждения. Системата не само отоплява и охлажда помещенията, но служи и за доставяне на топла вода. Значението и популярността на термопомпата в съвременния свят непрекъснато нараства. Това се дължи и на по-ниския разход на електричество, необходимо за функционирането ѝ.

Така например, за работата на термопомпата е нужен 1kW/h електроенергия, а в същото време доставя 4kW/h топлинна мощност. По този начин системата е в състояние да намали консумацията на ток близо 80%. С подобни показатели термопомпата се превръща в устройство за доставка на топлинна енергия, което е без аналог.

Наред с това, съвременните технологии позволяват да се съкрати времето, през което функционира система. Можете да програмирате нейната работа по часове. А с тази опция допълнително ще намалите сметките си за електроенергия. Термопомпите се делят на три основни вида.

Първият е т. нар. „въздух-вода“. При нея топлината от външния въздух се премества в специално предназначена локална инсталация. Устройството има външно и вътрешно тяло. Термопомпата „въздух-вода“ може да работи напълно автономно и не се влияе от особеностите на мястото, където е поставена. Това, което е важно за системата, са атмосферните условия.

Коефициентът на енергийна ефективност на помпата е плаващ и се влияе от външната температура на въздуха. По-високите зимни стойности в България превръщат системата в подходяща за целогодишно използване. Дори и в случай, че температурите навън рязко се понижат, технологията на термопомпата ѝ позволява да работи ефективно и напълно безопасно.

Вторият вид от системите е „вода-вода“. Помпата извлича енергия от подземните води, като тяхната целогодишна температура трябва да е между 7 и 14 градуса. Съответно и коефициентът за ефективност на машината се повишава, достигайки стойности от 5 до 8. За да се изгради подобна система е необходимо да бъдат извършени геотермални проучвания. Все пак подобен вид помпи не са особено разпространени у нас. Важен фактор за нейното функциониране е изчисляването на топлинната ѝ мощност. Освен това има изисквания и за дебита на вода.

Третият вид система е „земя-вода“, като при нейната работа топлинната енергия се извлича от повърхността. При добиването на енергия от съответната дълбочина, температурата трябва да е около 14 градуса. Така се повишава и коефициентът на енергийна ефективност на помпата, достигайки 5. А това, от своя страна, редуцира разхода на електроенергия с цели 80%. Този вид помпа е и най-разпространеният, заради по-ниската си първоначална инвестиция и възможността да бъде поставена почти навсякъде.

Scroll to Top
Този уеб сайт използва бисквитки. Прочетете нашата политика тук: https://niko-therm.com/политика-за-бисквитки/