fbpx

Термопомпи – висок комфорт и нисък разход на електроенергия

Значението на ефективността на отоплението и климатизацията доби огромно значение в модерния свят. Нуждата от по-екологични алтернативи на остарелите технологии превръщат термопомпените инсталации в безалтернативни. Такива система са все по-често използвани за отопление и охлаждане на съвременните сгради.

Термопомпените системите са машини, които се характеризират с хладилен цикъл на функциониране. Съставени са от два топлообменника. Единият изпълнява ролята на изпълнител, а вторият е кондензатор.

Освен това термопомпите има компресор и дроселиращ вентил. Между тях се намира хладилният агент, променящ агрегатното си състояние по време на работа. Термопомпените инсталации се състоят от вътрешен и външен кръг. Първият се формира от отоплителната или климатичната система. Обикновено в него циркулира вода. Във втория кръг е хладилният агент, като най-често се използва фреон.

Инсталациите са отличен заместител на по-старите начини за отопление, но имат огромен принос за по-ефективната вентилация на жилищни или обществени сгради. Термопомпите могат да охлаждат или да нагряват вода, предназначена за битови нужди. В тези случаи се използват вентилаторни конвектори или подови серпентини, които изпълняват ролята на отоплителни тела.

Термопомпите се делят на три основни вида. Според характеристиките си могат да бъдат: въздух-вода, вода-вода или въздух-вода. Най-често те биват класифицирани и по тяхното предназначение. Според този признак термопомпите могат да се използват за: охлаждане; отопление и охлаждане; отопление, охлаждане и доставяне на топла вода.

Най-популярни са инсталациите с отделен въздушен топлообменник. Те произвеждат енергия чрез външен изпарител, който се монтира на открито пространство. Подобни инсталации не заемат много място и са изключително популярни именно заради своята компактност. Повечето от този вид инсталации имат защита от замръзване. Такива термопомпи се отличават с ниски разходи и висок СОР.

Класификацията на термопомпите се прави и въз основа на топлообменника, акумулиращ топлина. Ако в него циркулира едно и също работно тяло, или се използва вода, връщаща се обратно във водоизточника, системите се делят на затворени и отворени.

Най-голямото предимство на подобни инсталации е възможността да се използват през цялата година. През зимата термопомпите затоплят жилищните или бизнес помещения, докато през летния охлаждат и проветряват въздуха в сградите. Отворените инсталации получават необходимата енергия за работата си посредством сондаж. При тях се осигурява т. нар. свободно охлаждане.

За да работи системата се предвижда допълнителен топлообменник. С него се постига пасивното охлаждане. Така енергията излиза напълно безплатно, защото се използва по индиректен път водата от сондажа. Този вид охлаждане изисква стойности на студеносителя от минимум 10-15 градуса, като вентилаторните конвектори се оразмеряват съобразно тази температура.

По-високата ефективност на СОР, е повлияна от вида на инсталацията. За тази цел трябва да се избере типа агрегат, който от своя страна зависи от характеристиките на обекта, експлоатацията на мястото, работния режим, мястото за поставяне на системата и т. н.

Добре е да се знае, че системите гарантират ниски разходи на енергия, но цената на подобни инсталации никак не е малка. Препоръчително е да се направи план за купуването и експлоатацията на инсталацията, което ще улесни потребителя в избора му на подходящ вариант за термопомпа.

Scroll to Top
Този уеб сайт използва бисквитки. Прочетете нашата политика тук: https://niko-therm.com/политика-за-бисквитки/