fbpx

Термопомпи – иновативен начин за отопление

Термопомпите са иновативен начин за отопление и охлаждане, който добива все по-голяма популярност у нас. И определено има защо. Модерните времена налагат прилагането на по-екологично и икономично отопление. А термопомпите са най-добрият начин да поддържате оптимална температура в дома или бизнес сградата, без това да влия на околната среда.

Отоплението с подобни системи се превърна в отличен заместител на остарелите инсталации, при които се използват дърва и въглища. За да изберете най-подходящата термопомпена система, добре е да се запознаете и с техните функции. С нея се може да насочвате енергия към помещението във вид на топлина. Настройването на режима на термопомпата зависи от вашите нужди. Системата може както да охлажда дома, така и да го затопля. Не само това, но с термопомпите имате възможност да произвеждате вода за битови нужди. Системата може да я затопля или охлажда.

Термопомпените инсталации са в състояние да поддържат оптималната температура на въздуха и водата в големи сгради, жилищни блокове, обществени помещения или еднофамилни домове. Но голямото предимство на подобни системи е в тяхната изключителна икономичност.
Ето и един пример: термопомпа, консумираща 1 kW/h електроенергия може да отдаде 4 kW/h топлинна мощност. По този начин се редуцира разходът на ток. Инсталирането на термопомпа ще ви донесе близо 80% по-ниска консумация на електроенергия.

Другото основно предимство на подобна инсталация е опцията за програмиране. Това означава, че може да зададете часове, в които системата да работи. С непрекъснатото покачване на цената на електроенергията у нас, опцията за програмиране на дейността на термопомпата ще понижи чувствително ежемесечните ви сметки. Термопомпената система е екологично чиста, като в дългосрочен план се оказва далеч по-ефективна от обикновените начини за отопление. Морално остарелите котли, работещи на дърва и въглища, както и тези, функциониращи на ток или газ, завинаги ще останат в миналото. И причината не е само в екологичността на термопомпите. Иновативната им технология води до намаляване в пъти на разходите, които са необходими за поддръжка и закупуване на суровини, нужни за остарелите отоплителни инсталации.

Термопомпените агрегати са три вида. Те се различават по начина на извличаната енергия. Една от често срещаните, дори и у нас, е т. нар. „въздух-вода“. Агрегатите от този тип имат външно тяло и вътрешно. Термопомпите „въздух-вода“ извличат топлинната енергия от околния въздух и я насочват към локалната инсталация. Трябва да имате предвид, че коефициентът на енергийна ефективност на този вид агрегат се влияе от спецификите на атмосферните условия. Той може да е различен, в зависимост от външната температура. Освен това, използването на термопомпата не зависи от конкретните характеристики на жилището и двора. Този вид агрегат е чудесно решение за родните условия. Температурите в България вече рядко падат под 0°С. А това превръща термопомпата в отлично решение за отопление на дома, бизнес сградата или жилищния блок.

Изчисляването на квадратурата и мощността на агрегата зависи от: климатичните условия; нивото на потребление, което от своя страна се влияе от броя хора в домакинството, както и дали ще се отоплява водата за битови нужди; другият фактор е видът на съществуващата система. Всички тези характеристики се взимат под влияние, за да се избере най-оптималният вариант за агрегат.
Преди да направите план за поставянето на термопомпата, използвайте наличните калкулатори, за да проверите колко може да ви излезе отоплението с нея. Приема се, че за 10 кв м. площ са необходими близо 0.7 kW топлинна мощност. Все пак при калкулирането следва да се вземат предвид някои фактори. Най-важните от тях са:
– топлинни загуби, които са свързани с вида на топлоизолацията, в това число прозорци, врати, брой стаи и др.
– отопляема площ на помещението, като при изчисляването се включва височината на тавана, етажи и т. н.

Scroll to Top
Този уеб сайт използва бисквитки. Прочетете нашата политика тук: https://niko-therm.com/политика-за-бисквитки/